Etiketler

31 Ocak 2019 Perşembe

Su Şişesi Kapakları İle Çarpım Tablosu Oyunu



Konumuz matematik. İlkokul çocuklarının ise en çok zorlandığı konu çarpım tablosu. Kendi öğrencilerimin de bu konuda zorlandıklarını gördükçe farklı farklı oyunlar düzenlemek onları çarpmayı öğrenmeye itiyor. İşte buda o oyunlardan biri.
Atık madde kullanarak oluşturduğumuz materyaller öğrencilerin daha çok ilgilerini çekiyor. Su şişesi kapakları da atık maddelerden sadece biri. Bu oyunumuzun da ana maddesi su şişesi kapakları olduğuna göre nasıl yaptığımızı sizlerle anlatıyım.

Atık maddelerle çarpım tablosu oyunu için kullanacağımız malzemeler ;
  • Su şişesi kapakları ( en az 12 tane. )
  • Renkli karton
  • Makas
  • Yapıştırıcı ( Şişeleri yapıştırmak için biz silikon kullandık. Tercih size kalmış. )
  • Tahta kalemi
  • Cetvel

Tüm malzemeler önünüzde yapmaya hazırsanız hadi başlayalım. Öncelikle su şişesi kapakları diyorum fakat sadece mavi kapakları toplamıyoruz. Su şişelerinin kapak kısımlarını kesiyoruz. Yani hem kapağı kapadığımız yeri hem de kapağa ihtiyacımız var. 
Keserken de en dibine kadar kesmeye özen gösteriyoruz ki yapışırken sorun yaşamayalım. Su şişelerinin kesimini yaptıysak zor kısmı atlattık. Geriye en kolay bölümler geliyor.

34x24cm boyutlarındaki kartonu şekilde ki bölümlere ayırıyoruz. Enine 2 bölüme , boyuna 6 bölüme olacak şekilde 12x5 cm boyutlarında dikdörtgenler elde ediyoruz. Eğer sizler de aynı boyutlarda hazırlayacaksınız 12 tane soru hazırlayıp kutucukların içerisine yazıyorsunuz. Ve cevap bölümüne de silikon yardımı ile şişe kapaklarını yapıştırıyoruz.

Şişe kapaklarının markaları veya farklılıkları görünmemesi için üzerlerine renkli kağıtlardan veya kartonlardan kesip yapıştırıyoruz. Tabi ki kağıtların üzerine cevapları yazmayı da unutmuyoruz. :)

Ve oyunumuz hazır. Bu oyunu ister çarpım tablosuna özgü yapın isterseniz daha büyük sınıflar için farklı sorular için hazırlayın. Fakat bu tarz eşleştirme oyunları küçük grupların daha çok sevdiği bir etkinlik olduğu için çarpım tablosu için ideal bir oyun olduğunu düşünüyorum.

Öğrencinin önüne kapakları açılmış bir şekilde veriyoruz. Senden kapakları doğru bir şekilde kapatmanı istiyoruz diyoruz ve öğrenci soruları çözerek kapakları kapalı bir şekilde oyunu bize geri veriyor. :)

Tek yapmanız gereken su şişelerini kesip toplamanız. Sonrası oldukça kolay. :)
Öğrencilerimiz için her atık maddeden bir oyun oluşturabileceğimizi unutmayalım. :)
Aklınıza bir şey takılmışsa lütfen bana danışın.
İyi günler…
 İnstagram : minebasarn
Facebook : Mine Başaran
Mail : minebsrn4@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder