Etiketler

23 Haziran 2020 Salı

Yeşil Yol



Herkesin bildiği bir film Yeşil Yol… Efsanelerden biri …

Yeşil Yol filmi kitap uyarlaması olan bir film. Stephen King kitaplarından sadece biri... Stephen King bu kitabı yazarken gerçek bir hikayeden esinleniyor. 14 yaşındaki George Stinney, ölümle cezalandırıldığında tarihin en genç idam edilen mahkumu oldu. Onu idama götüren suçlama ise 11 ve 7 yaşındaki kız kardeşleri öldürmesiydi. 23 Mart 1944 tarihinde kaybolan küçük kızları son gören, çobanlık yapan Stinney’di. Günler sonra kızların cesetleri bir kuyu içinde, kafaları ezilmiş şekilde bulundu. Etrafta olabilecek tek şüpheli ondan başkası değildi. Arandığını öğrendiğinde ise 14 yaşındaki bir çocuk ne yaparsa onu yaptı, korktu ve saklandı. Bulunup, hapse atılması ise çok sürmedi.

81 gün hapiste kaldı. Kimseyi görmesine izin vermediler. Siyahi düşmanlığının zirvede olduğu bir dönemde, iki küçük beyaz kızı öldüren bir zenci, onlar için şeytandı. Tek kişilik hücrede, elinde sadece İncil vardı. Kardeşi, “George olay saatinde hep yanımdaydı.” diye ifade verse de dikkate alınmadı. Stinney ağzından bir itiraf mektubu kaleme alındı ama bundan Stinney’in haberi yoktu. Artık bir umut yoktu, yeşil yol görünmüştü.


George Stinney’in mahkemesi sadece 2 saat sürdü. Yargıç ve tüm jüriler beyazdı. Lehine yapılan şahitlikler dikkate alınmadı. Dedektifler, Stinney’ in 19 kiloluk demir çubukla kızları öldürdüğünü tespit etmişlerdi. Oysa o sadece 40 kilo olan bir çocuktu. Karar verildi ve elektrikli sandalye hazırlandı.

Ancak koca koca adamlar için hazırlanan düzenek, bu çocuk için uygun değildi. Boyu bile yetişmiyordu. Elinde taşıdığı İncil’i, altına koyarak yükselti yaptılar. Gözyaşları içinde hayata gözlerini yumdu George Stinney.

Aradan yıllar geçti ve 2014 yılında Stinney’ in ailesi yeniden mahkemeye başvurdu. Mahkeme sonucu, Stinney’ in aleyhine yeterli deliller olmadığı ve lehine yapılan gerçekçi şahitliklerin de dikkate alınmadığı için 70 yıl önceki yargılamanın geçerli olmadığına karar verildi.  Belki hak yolunu buldu ama geç gelen adalet üzüntü ve pişmanlıktan başka bir şeye yaramadı.


Yeşil Yolu’un gerçek hikayesi bu şekildeydi. Ne kadar kan dondurucu değil mi ? Kitapta , filmde bu konuyu anlatıyor… 14 yaşındaki küçük çocuğun yerine kocaman bir adam getiriliyor fakat ne var ki koca adamın ruhu hep çocuk…

2000 yılında yayınlanan bu 20 yıllık filmi izlemek için sürekli ertelenmiştim. Üç saat bir filme takılı kalmak bana çok uzun bir zaman gibi gelmişti. Fakat izledikten sonra çok pişman oldum. Keşke daha önceden izleseydim dedim…

Yönetmen koltuğunda Frank Darabont , oyunculuklarda ise Tom Hanks , Michael Clarke Duncan , David Morse gibi başarılı isimler bulunuyor. Film, iki küçük kızı öldürmekle suçlanan ve idama mahkum edilen siyahi bir adamın ölüme giden yolculuğunu ele alıyor.
Tekrar izlemek isteyeceğim muhteşem bir film…
İyi Seyirler…


Yeşil Yol Film Fragmanı ; https://www.youtube.com/watch?v=0MjG7uZJj4g
Beyaz Perde de Yeşil Yol  Filmi ;http://www.beyazperde.com/filmler/film-22779/
Sinemalar da Yeşil Yol Filmi ;https://www.sinemalar.com/film/618/yesil-yol

İnstagram : minebasarn
Facebook : Mine Başaran
Mail : minebsrn4@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder