Etiketler

17 Haziran 2020 Çarşamba

Antalya Gezisi 2. Bölüm – Kaleiçi



İlk günümüzü Alanya Merkez’de harika tarihi yapılar görerek tamamlamıştık. ( İsterseniz gezimizin ilk bölümünü okuyabilirsiniz. ) Sıra da Antalya’yı gezmek vardı. Alanya – Antalya arası 133 km. Biz bu yolu otobüs yolculuğu ile yaptık ve 2 saatlik yolu 3 saatte geldik. Sebebi ise iki mesafe arasında  çok fazla hotel var ve otobüs dolmuş gibi her yerde durdu. Yolculukların uzun sürmesi hariç her şey harika gidiyordu ve bu yüzden yolculukları kafamıza takmıyorduk. :)

Antalya Saat Kulesi

Eşyalarımızı bıraktığımız gibi başladık Antalya’da kaybolmaya. Kalacağımız hotel merkezde olduğu için gideceğimiz her yere çok yakındık. İlk olarak  Saat Kulesi’ni ziyaret ediyoruz. Antalya'nın şehir merkezinde bulunan tarihi saat kulesi Kale Kapısı mevkindedir. Saat Kulesi 1901 senesinde Sadrazam Küçük Sait Paşa tarafından II. Abdülhamit için inşa edilmiştir. Antalya Tarihi Saat Kulesi, kare gövdelidir ve gövdenin altında bir, üzerinde üç sıra silme vardır.



Yivli Minare

Saat Kulesinin hemen yanında bulunan Yivli Minare dikkatimizi çekiyor. Kentteki ilk İslam dönemi eseri olan Yivli Minare, Bizans Kilisesi’nin camiye çevrilmesi için 13. yüzyılda Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat’ın emriyle inşa edilmiştir. Arka tarafında bulunan külliyeye de adını veren 45 metre yüksekliğindeki minarenin dışı, firuze renkli çinilerle süslenmiş. Kentin sembolü konumundaki 8 yivli yapıdaki gezimize Asansör ile devam ediyoruz.


Antalya Asansör

Antalya’nın çok kullanılan ve söz edilen bir diğer önemli noktası da Asansör. Asansör’ün çevresindeki manzaradan  Antalya Limanı’nı izliyorsunuz , gerçekten güzel bir manzara olduğunu söylemeliyim.  2014 yılında Antalya halkının aşağı ve yukarı çıkışları kolaylaştırmak için yapılan bu asansörün çok kullanıldığını söylemeliyim. Asansör ile aşağı indiğimizde karşımıza hemen Oyuncak Müzesi çıkıyor.



Antalya Oyuncak Müzesi

Türkiye’nin ilk oyuncak Müzesi İstanbul Oyuncak Müzesi’nin kurucusu Sunay Akın danışmanlığında açılan müze, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin önemli kültür projelerinden biri. Araştırmacı, şair, yazar Sunay Akın’ın öncülüğünde 2011, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda hizmete giren Antalya Oyuncak Müzesi, yaklaşık 3 bin antika oyuncağın sergilendiği masalsı bir dünyanın kapılarını misafirlerine açıyor.  Müzeyi gezerken çocukluk yıllarımıza yolcuk yapıyoruz ve oynadığımız bir çok oyuncak çeşidini ve sevdiğimiz çizgi film karakterini burada görüyoruz. Özellikle çocuklar çok sevecektir fakat yetişkinlerinde ilgisini çekecektir. Müzeye giriş fiyatı 5 TL , öğrenci ise 3 TL.









Kaleiçi

Müzede çocukluk yıllarımızı geri dönüp anılarımızı canlandırdıktan sonra Antalya’nın simgesi olan Kaleiçi sokaklarında kayboluyoruz.  Osmanlı döneminden  günümüze kalan o güzel evler bizlere görkemli görüntü veriyor. Her sokağın sonunda kendimizi masmavi deniz manzarasında buluyoruz. Dar sokakları olan Kaleiçi’nde çoğu ev otel , pansiyon , cafe , restoran , hediyelik eşya mağazası , halıcı olarak hizmet vermektedir. Evlerin hepsinin bir sokak cephesi ve sokak görmeyen bahçesi bulunuyor. Evlerin üst katında “Cumba” denilen ve hem ev  hem de sokak mimarisine uygun olarak yapılmış çıkmalar bulunuyor. 


Hadrian Kale Kapısı 

Kaleiçi’nde bulunun bu muhteşem evlerin bir çoğu aslına uygun olarak restore edilmiştir.
Kaleiçi’nde gezinip , evlerin büyüsüne kendimize kaptırmışken karşımıza Hadrian Kale Kapısı çıkıyor. Antalya’nın en iyi korunmuş eserlerinden biri olan Hadrian Kale Kapısı M.Ö.130 yıllarda İmparator Hadrianus tarafından yapılmış. Üç kapılar olarak da bilinen Hadrian Kapısı, 3 kemer şeklinde ve Latince bir kitabesi var. Bu kitabe , korint tarzındaki sütunlardan , kapının üzerinde yer alan , imparator ve ailesinin heykellerinden günümüze kadar kalabilen tek eserdir.




Suna İnan Kıraç Müzesi 

Kaleiçi sokaklarında gezmeye devam ederken karşımıza listemizde de ismi olmayan bir müze çıkıyor ve tabi ki hemen gezmeye başlıyoruz. Suna İnan Kıraç Müzesi 1993-1995 yılları arasında Suna ve İnan çiftinden satın alınıp , restore ediliyor ve müzeye çevriliyor. Müze, Geleneksel Antalya Evi ve Aya Yorgi Kilisesi olmak üzere iki binayı kapsamaktadır. Müzede; kahve ikramı, kına gecesi ve damat tıraşı gibi kültürel değerler cansız mankenlerle anlatılmaktadır. Aynı zamanda, Suna-İnan çiftinin özel koleksiyonuna ait kültür ve sanat eserleri de müzede sergilemektedir. Severek gezdiğimiz müzeler arasında yerini aldı.  :)



 Atatürk Evi 

Müze gezimize bu kez Atamızın Antalya’da ki evini ziyaret ederek devam ediyoruz. Ziyaretleri sırasında Atatürk’e tahsis edilmiş olan köşk, ziyaretleri anısına bir müzeye dönüştürülmüştür.  İki katlı dikdörtgen şeklinde planı olan köşk, 1986’dan beri Atatürk Evi Müzesi olarak halka hizmet vermektedir. Köşkün alt katında, Atatürk’ün Antalya’yı ziyaretleri ile ilgili fotoğraf sergisi, Atatürk ve Antalya’ya dair belgesellerin izlenebileceği bir oda, bir yemek odası ve bir büro; üst katında ise Atatürk’ün kişisel eşyalarının sergilendiği bir oda bulunmaktadır. Ayrıca bir toplantı odası, çalışma odaları, yatak odası ve hatıra paraların sergilendiği özel bir bölüm de yer almaktadır.







Hıdırlık Kulesi

Gün sonuna yaklaştığımız saatlerde kendimizi deniz kenarındaki bir parkta buluyoruz. Karaalioğlu Parkı’ na 25  metre mesafede bulunan Hıdırlık Kulesi, kullanılan malzeme ve mimarisine bakılarak 2. yüzyılda inşa edildiği söylenmektedir. Tarihi kulenin alt katı köşeli olduğundan kare şeklinde, üst kısmı ise silindir şeklinde olup, yüksekliği 14 metredir. Kalenin üst katında kalın duvarlar arasında kalan geniş bir gezinti alanı, alt katta ise küçük bir oda bulunmaktadır. Hangi tarihte, ne zaman, kimin için yapıldığı net olarak bilinmemektedir. Hıdırlık Kulesi ‘nin deniz feneri olarak kullanıldığı ve körfeze gelen gemilerin bu kuleden takip edildiği rivayetler arasındadır. Çok sağlam bir yapısı olduğundan savunma kalesi olarak kullanıldığı ve işaret ateşi yakıldığı da söylenmektedir.


Antalya Limanı ‘nın girişine hakim olan kule, yeri dolayısıyla harika bir manzaraya eşlik ediyor. Kulenin tepesinden bakıldığında Akdeniz’ in muhteşem masmavi denizi, etraftaki yeşilliğin her tonu, ve sapsarı parlayan güneşle birlikte tüm doğayı izlemek mümkün.
Antalya ‘nın gözde parkından olan Karaalioğlu parkının yakınında olmasından dolayı, kulenin etrafında çok sayıda kafe ve restoranlar bulunmaktadır. Karaalioğlu Parkı'na gelen yerli yabancı herkes kaleyi etraflıca gezip, inceleyebilir. İçerisine girilmediği için ücret ödenmez.

Hıdırlık Kulesi’nin bulunduğu bölgede o kadar güzel manzara bulunuyor ki yaklaşık iki saat kadar burada oturup dinleniyoruz ve güneşi batırıyoruz.



Kaleiçi’nin daracık , arnavut kaldırımlı sokaklarında kaybolduğumuz bir günün daha sonuna geldik. Önümüzdeki iki gün boyunca antik kentler gezeceğiz. Yazılarımızı okumaya devam edin. :)
İyi Gezmeler…



 İnstagram : minebasarn
Facebook : Mine Başaran
Mail : minebsrn4@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder