Etiketler

11 Kasım 2018 Pazar

Matematikte Eşleştirme Oyunu ( 5 ve 6 Sınıflar İçin )



Eşleştirme oyunlarını çoğunlukla küçük çocuklar için hazırlanıyor. Fakat biz öğretmenler bunlardan esinlenerek bu oyunları derslerin içerisine katarak büyük çocuklara yönelikte yapabiliriz. İşte benim uyguladığım iki farklı oyun.

5. Sınıflarda toplama – çıkarma işlemine yönelik uyguladığım eşleştirme oyunu için ihtiyacınız olan malzemeler :
  • Karton
  • Eşit boyutta yuvarlaklar çizmeniz için bir bardak
  • Tahta kalemi
  • Soru kağıtları
  • Sticker
  • Ve soracağınız sorular


50x30 boyutundaki kartona çemberler çiziyoruz. Bu dairlerin içerisine soru kartlarında yazan işlemlerin sonuçları yazıyor olacak şekilde hazırlıyoruz. Soru kartlarını ise renkli A4 kağıtları keserek hazırladım. Sizler farklı şekilde de yapabilirsiniz. Soru kartlarına soruları yazıyoruz , çemberlerin içerisine ise soruların cevaplarını. Oyunumuz hazır bir hale gelmiş oluyor.

Nasıl oynadığımıza gelirsek ; cevapların bulunduğu büyük kartonu öğrencilerin önüne koyuyoruz. Soru kağıtlarını ise ters bir şekilde tam ortaya konumlandırıyoruz. Öğrenciler soruları çekerek cevaplarını bulunuyor ve üzerine sticker yapıştırıyorlar. En çok soru kartı cevaplayan kişi ise kazanan kişi oluyor.

6. Sınıflarda İşlem önceliğine yönelik uyguladığım eşleştirme oyunu için ihtiyacımız olan malzemeler :
  • Tahta çubuklar
  • İnce uçlu tahta kalemi
  • Cevap kağıtları
  • Ve soracağınız sorular

Bu materyalde ise tek yapmanız gerek tahta çubukların üzerine soruları yazmak oluyor. Cevapları ise yapışkanlı kağıt üzerine yazabilirsiniz , öğrenci sonuçları tahta çubukların üzerine yapıştırarak soruları çözmüş olur. İsterseniz yapışkanlı kağıt yerine mandal da kullanabilirsiniz. Öğrenci mandallar ile tahta çubukları eşleştirmiş olur.

Gelelim nasıl oynadığımıza ; benim öğrencilerim tahtaya çıkmayı sevdikleri için tahtada çözmeye karar verdik. Tahta çubukları ters bir şekilde masaya koyduk ve tahtada işlemleri yaparak en çok doğru eşleştirme yapan kişi kazanan oldu.


Farklı şekillerde , farklı konular da hazırlanabilecek eşleştirme oyunları. Hazırlanması oldukça basit olan bu oyunları sizler kendi sınıfınıza uygun olacak şekilde hazırlayıp farklılaştırabilirsiniz. Öğrenciler en ufak farklı bir materyal gördüğünde gözlerindeki ışıltı sizin mutlu olmanıza sebep olacaktır.

Sizlerde bu oyunları uygularsanız benimle paylaşırsanız sevinirim. :)
İyi günler..:)
 İnstagram : minebasarn

Facebook : Mine Başaran
Mail : minebsrn4@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder