Etiketler

4 Mart 2019 Pazartesi

Matematik Dominosu ( Çarpma İşlemi , Tamsayılar )



Çarpım tablosu ile o kadar çok oyun yapıyorum ki artık öğrenciler çarpım tablosu oyunlarını baya sevmeye başladılar. Her hafta matematik etkiliği gününde acaba nasıl bir oyun hazırladı öğretmenimiz diye heyecanlı gözlerle bana  bakıyorlar. Bu yüzden bende bıkmadan onlar için farklı farklı oyunlar hazırlamaya devam ediyorum.



Bu kez domino oyununu matematiğe uyarladım. Tabi ki bu karşınıza birçok yerde çıkmıştır. Fakat bu kadar çok sevilen oyunu bloğumda paylaşmasam olmazdı. 
Yapımı oldukça kolay olan bu çarpım dominosunun malzemeleri
  • Karton veya A4 kağıdı
  • Makas
  • Cetvel
  • Kalem

Kısacası şuan herkesin elinde olan malzemeler.Yapılışı da aynı malzemelerin elinizde olması gibi kolay. Hadi başlayalım.
 ..x.. boyutunda istediğiniz sayıda kartonları veya kağıtları kesiyorsunuz. Karton tercih ettim , çabuk yırtılmaması kopmaması adına daha kullanışlı oldu. Renkli renkli olması da hem öğrencilerin dikkatini çekti , hem de cevapları bulmalarını renklere bağlamalarını istemedim.
Kartonlarımız kestikten sonra kartlarımız hazır oluyor. Dikdörtgen şeklindeki kartlarımızın tam ortasından çizgi çekiyoruz. Sol tarafa cevap yazıyoruz , sağ tarafa ise çarpım işlemini yazıyoruz. İşte oyunumuz artık hazır.

Öğrencilere karışık bir şekilde verilen kartları onların dizmelerini istiyoruz. Her öğrenci kendi tarzına göre dizmeyi tercih ediyor. Kimi harf yapıyor , kimi geometrik şekil yapıyor , kimi ise labirent yapıyor. Onları bu konuda serbest bırakınca farklı farklı şeyler ortaya çıkıyor. Onlarında istediği zaten oyunu oynarken serbest bırakılmak. Bunu sağlayınca hem öğreniyorlar , hem de oynuyorlar. :)




Domino oyununu her sınıfa uygun olacak şekilde hazırlanabilir. Her yaş grubunun dikkatini çekecek bir oyundur. Hatta okul öncesi için bile şekiller sayılar üzerinden hazırlanıp verilebilir.

Bu tarz her yaşa uygun olan bu oyunlar biz öğretmenler ve hatta aileler açısından oldukça yararlı oluyor. Çünkü öğrenci aynı oyunu oynayacağını düşünürken soruların değiştiğini görünce kafa yormaya başlıyor. Buda öğrenci için ayrıca güzel bir durum oluyor. :)
Bize düşen tek şey ise heyecanlarını ve merak duygularını kaybetmeden , öğrencilere farklı oyunlar , etkinlikler düzenlemek.



Fikirlerinizi ve sorularınızı yorumlara bekliyorum.
İyi okumalar….
 İnstagram : minebasarn
Facebook : Mine Başaran
Mail : minebsrn4@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder