Etiketler

9 Ekim 2017 Pazartesi

Sürpriz Çarpma Oyunu ( Çarpım Tablosu Materyali )


Okulların açılması ile öğrencilerin dersleri başladı. İlkokul döneminde ki öğrencilerin matematik dersinde en çok sorun yaşadığı konulardan biri çarpım tablosunu öğrenmek. Her zaman olduğu gibi dersleri eğlenceli ve öğrenci merkezli hale getirdiğimiz zaman öğrenmenin daha kolay olacağını görebiliriz.

Çarpım tablosu ile ilgili pek fazla oyun veya aktivite yok aslında. Bir çok anne baba ve öğretmenler çarpım tablosunu ezberle derler. Öğrendiği zaman ezberleyeceğini farkında fakat onu bu konuda desteklersek çok daha kolay ezberleyebileceğine eminim. Uzun lafın kısası fotoğraftaki gibi kolay bir etkinlik oluşturabilirsiniz.

Bu kolay materyal için yumurtaların kartonu ve sürpriz yumurta kutuları. Yumurta kartonunun en büyüğünü tercih ettim. Sebebi ise çarpım tablosunda çoğu zaman sırası ile öğrenciler sayabiliyor fakat karışık şekilde sorulduğunda cevap vermekte zorlanıyorlar. Bu yüzden yumurta kartonunun üzerine çarpım sonuçlarını karışık olarak yazdım.

Kinder sürpriz yumurtaların üzerine de işlemleri yazdım. Kinder sürprizlerin üzerine tahta kalemi yazdım fakat silindiğini fark ettim. Bu yüzden cd kalemi dediğimiz kalemlerle yazmayı tercih ettim. Yumurtaların üzerine yazmak ne kadar kolaysa kartonun içerisine yazmakta bir o kadar zor oldu. Tek eksi yönü karton içine yazmanın zor olması diyebilirim.
Sarı karton tüm çarpma işlemleri varken gri kartonda 2-3-4-5-6 çarpma işlemleri var.
Çarpım tablosunu öğrenen bir öğrenciye anne veya babası bu etkinliği düzenleyebilir. Öğrenciden tek istenen şey kinder yumurta üzerinde yazan işlemlerin cevabını kartonun üzerindeki cevaplarla eşleştirmeleri. Bu sıra da süre tutulup ne kadar sürede yapabileceği izlenebilir. Diğer önemli bir nokta ise sadece bir kere eşleştirme yapılması istenmelidir. Çünkü bir süre sonra öğrenci cevaplarının bulunduğu yerleri ezberleyip işlemi yapmadan direk yerine koyacaktır. Bu yüzden hafta iki kez yeterli olabilir.

Sürpriz çarpım tablosu oynunu küçük sınıf gruplarında oynanabilir. Fakat çok zaman alacağı için okulda uygulanması zor olabilir. 2-3-4 sınıf öğrencileri için uygun olabilir. 4. Sınıf öğrencim ile bu oyunu oynadığımızda çok eğlendiğini ve hatta 6x7 ile 7x8 işlemleri sürekli karıştırmasına rağmen bu oyun ile birlikte öğrendiğini söylebilirim. Diğer öğrencilerim ile oynamaya devam edeceğiz.
Sıradışı bir çarpım tablosu öğretimi istiyorsanız bu tarz bir etkinlik oluşturabilirsiniz. Öğrenciler bir süre sonra sürekli sorulan çarpım tablosu sorularından sıkılıp yanlış cevaplar vermeye başlabilir.
Böyle bir oyun ile öğrenmeyi kolaylaştırabilirsiniz.

Anne-babaların, atık maddelerden oluşturabileceği güzel eğitici bir oyun. :)
Not : Aklınız da soru işareti kaldıysa yorumlara bekliyorum. Başka bir çarpma öğretimini kolaylaştıracak etkinlik fikriniz varsa yorumlara bekliyorum. :)
Oyun sonrası mutluluk :) 

İnstagram :minebasarn
Facebook : Mine Başaran
Mail : minebsrn4@gmail.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder