Etiketler

8 Nisan 2018 Pazar

Origami Fil Yapımı



Pazartesi günlerinin yazısı olan origami ile devam ediyoruz. Basit origami paylaşımları ile başladığım için bu aralar hayvanlar aleminden devam ediyoruz. Köpek , kedi, ayı sonrasında sıra geldi fil yapmaya. Diğerlerine göre biraz daha uzun olan fil yapımı yine çok basit katlamalardan oluşuyor.
O zaman elimize bir adet renkli kağıt ve kalem aldığımıza göre malzemelerimiz hazır demektir. Her yazıda kağıt ile ilgili ayrıntılı bilgi verip yazıyı uzatmak istemiyorum. Bu yüzden kağıt veya karton hangisi varsa elinizde yapmaya başlayabilirsiniz.

Fil yapım aşamaları ;
  • İlk olarak istediğiniz renk dikdörtgen şeklindeki elişi kağıdını kare yapmalıyız. Bunun için öncelikle dikdörtgenin bir köşesinden tutarak içe doğru katlıyoruz. Altta kalan beyaz dikdörtgen kısmını koparıyoruz.

Dikdörtgen şeklindeki kağıdımızı bir köşesinden katlıyoruz. 
Altta kalan beyaz dikdörtgeni dışa doğru katlıyoruz.
Ve altta kalan bölgeyi koparıyoruz. İşaret parmağımızı ne kadar iyi sabit tutarsak o kadar kolay koparabiliriz.
Dikdörtgen kağıdı bir kenara atıp üçgen şekil ile işlemimize devam ediyoruz.
  • Oluşan karemizin her iki köşegenini de belirliyoruz.

Diğer köşegeninden katlıyoruz.
  • Köşegenlerini belirledikten sonra karemizi açıyoruz .

Köşegenleri belli olmuş bir kare.
  • Karenin üst köşesinden dörtte bir oranında aşağıya doğru katlıyoruz. Yani köşegenlerin birleşim yerine kadar üst köşeyi katlıyoruz.

Üst köşeyi , köşegenlerin birleşim yerine kadar katlıyoruz.
İşte katlanmış hali.
  • Sağ ve sol kenarlarda , tabandan  tavan köşelerine katlıyoruz. ( Resimde daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum. )

Sol kenarı katlıyoruz.
Alt kısmın sivri olmasına dikkat ediyoruz.
İşte katlanmış hali.
  • Katlamalarımızı yaptıktan sonra tavandan kenarların merkezi doğrultusunda dışarıya doğru her iki kısmı da katlıyoruz. Her iki tarafın eşit olmasına dikkat ediyoruz.

İşte katlanma şekli.
Katlanmış son hali.

  • Altta kalan üçgeni yukarı doğru katlıyoruz.

Yukarı doğru sivri köşeyi katlıyoruz.

  • Yukarı doğru katladığımız üçgenin tabanından belirli bir yükseklikte tekrar aşağıya doğru katlıyoruz ve filimizin burnunu yapıyoruz.

Sonra tekrar aşağıya doğru katlıyoruz. Miktarları kendiniz ayarlayabilirsiniz.
  • Sağ ve sol tarafında olan o sivri köşeleri tepesinden eşit oranda içeriye doğru belirli bir miktarda katlıyoruz.

Üst köşeleri belli miktar içe doğru katlıyoruz.
İşte katlamalardan sonra son hali.
  • Oluşan şekli ters çeviriyoruz.

Ters çevirdiğimiz bir fil ortaya çıkmış oluyor. 
  • İşte filimiz hazır. Sıra geldi süslemesini yapmaya. :)

Sıra süslemede. :)

Filimizi birkaç aşama sonunda hazır hale getirdik. :) Aşamaları çok görünse de katlamaların çoğu basit katlamalar olduğu için rahatlıkla yapabileceğiniz bir çalışma. Eğer sizlerde fil yapmışsanız lütfen benimle paylaşmayı unutmayın.

Fil origamimizin gelen matematik ile olan ilişkisine. Aslında bu origami , diğer origamilere göre daha üst sınıflar için de uygun bir origami çalışması. Bir çok sınıfa uygun kazanımları bulunuyor.
  • 2.Sınıf Kazanımları ; karesel , dikdörtgensel , üçgensel bölgelerin isimlerini belirtir. Karenin , dikdörtgenin ,üçgenin köşe , kenarlarını gösterir. Simetriyi modelleri ile açıklar. Bir şeklin iki eş parçaya ayrılıp ayrılamayacağını belirler , uygun şekilleri iki eş parçaya ayırır.
  • 3. Sınıf Kazanımları ; Üçgen ,kare , dikdörtgen modellerini kullanarak çizer. Düzlemsel şekillerde,doğruya göre simetriyi belirler ve simetrik şekiller oluşturur.
  • 4. Sınıf Kazanımları ; Üçgen , kare ve dikdörtgeni isimlendirir. Köşegeni belirler.Düzlemsel şekillerdeki simetri doğrularını belirler veçizer.
  • 5. Sınıf Kazanımları ; Çokgenleri isimlendirir , oluşturur ve temel elemanlarından kenar ,iç açı , köşe ve köşegeni tanır.
  • 6. Sınıf Kazanımları ; Çoklukları karşılaştırmada oran kullanır ve oranı farklı biçimlerde gösterir.
  • 7. Sınıf Kazanımları ; Yansımada şekil ile görüntüsü üzerinde birbirlerine karşılık gelen noktaların simetri doğrusuna olan uzaklıklarının eşit ve şekil ile görüntüsünün eş olduğunu keşfeder.
  • 8. Sınıf Kazanımları ; Eşlik ve benzerliği ilişkilendirir ; eş ve benzer şekillerin kenar ve açı özellikleri belirler.


Fil origamisi ile matematiğinde ilişkileri böyle. Önemli olan origamiyi yaparken bu kazanımları kullanabilmek ve öğrencilere gösterebilmek. Bunları yaptığımızda aslında öğrenci fark etmeden konu ile ilgili özellikleri kavrar.
Umarım fil origamisini beğenmişsinizdir ve sizlerde yapıyorsunuzdur.
Haftaya yeni bir origami ile görüşmek üzere.
İyi günler.
Not : Resimlerde anlaşılmayan her hangi bir nokta var ise benimle iletişime geçebilirsiniz.



İnstagram : minebasarn
Facebook : Mine Başaran
Mail : minebsrn4@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder