Etiketler

21 Aralık 2017 Perşembe

İlköğretim Düzeyinde Basamak Kavramı


Matematik öğretimi kolaylaştıracak etkinliklere kaldığımız yerden devam ediyoruz. İlk okullarda neredeyse her düzeydeki öğrencinin matematik dersinde gördüğü konu basamak kavramı. Basamak kavramından kastım , 2. Sınıf öğrencisi için iki basamaklı sayılar , 3. Sınıf öğrencisi için üç basamaklı sayılar , 4. Sınıf öğrencisi için dört basamaklı sayılar bu materyal uygulanabilir.
Bu küçük ama anlamlı materyalin yapımı ise oldukça kolay. Malzemelerimiz ise ; öncelikle bir tane yumurta kutusu( alıyorsunuz veya benim gibi buluyorsunuz :) ), küçük bir parça karton ve renkli toplar. Benim oluşturduğum basamak tablosu 3. Sınıf düzeyinde. Bu yüzden altılı yumurta kutusu yeterli. Yumurta kutusunun üst bölümünde yumurtalıklara kartonlar yardımları ile basamağın adını yazıyoruz. Her birinin farklı olması önemli noktalardan biri. 
3.sınıflarda üç basamaklı olduğu için resimde göründüğü gibi yüzler , onlar ve birler basamağını farklı renklerdeki kartonlara yazarak bir kısmını da yumurtalığa yapıştırdım. Topları da karton rengi ile aynı seçtim ki öğrencide kafa karışıklığı oluşturmasın. Topların her birinden 10 tane yapmanız gerektiğini de eklemeliyim.

Materyali oluşturmak işte bu kadar kolay. Bunu nasıl yapacağımız ise verilen sayıya göre değişiyor. Örneğin sayımız 482 olsun. Bu durumda birler basamağına iki top , onlar basamağına sekiz top ve yüzler basamağına dört top koyarak sayımızı oluşturuyoruz. Öğrenci bunu oluştururken anlatmasını istiyoruz ki öğrencinin anlayarak yapmasını sağlayalım.

Aslında bu yaptığımız materyal ile öğrenci soru çözerken resimlenmiş hallerini görüyor. Ama bunu dokunarak elinde somut materyal ile oluşturması onun için daha öğretici olabiliyor. Bunu daha üst sınıflarda da uygulayabilirsiniz. Basamak değeri konusu öğrencide kalıcı bir halde öğrenimi sağlanmış oluyor.


İlköğretim düzeyindeki öğrencilerde anlattığınız her konuyu somutlaştırırsanız , örnek gösterirseniz öğrenmesi çok daha kolay olur.
Unutmayalım ki öğrenci bir konuyu öğrendiğinde soruyu çözerken de aklına bu oyun geldiğinde kolayca çözebilir.
Yapımı kolay , anlatımı kolay, öğrenimi etkili olan bu materyali yapımı sizin elinizde.
Öğrencilerin kolay öğrenimi için bunu yapabiliriz. :)


İnstagram : minebasarn
Facebook : Mine Başaran
Mail : minebsrn4@gmail.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder