Etiketler

7 Ekim 2018 Pazar

Dunkırk




2017 yılının yaz döneminin beklenen filmlerinden biriydi Dunkirk. Ufuk’un tarihe olan ilgisinden hep bahsediyorum , hem bu ilgiden dolayı hem de savaş filmlerini sevdiğinden dolayı bu filme vizyonda iken gitmek istemiştik. Fakat bir türlü zaman uymadı ve gidemedik. Ufuk’un aklına geldiğin de ise filmi izlemeye koyulduk.

Yönetmeni Christopher Nolan olan filmin hayranı çok. Kimi hayranı içi film çok etkileyici iken , kimi hayranı için durağan olarak nitelendirilen bir film oldu. Yönetmenimiz hemen hemen her filminde konuyu bütünüyle ele alır ve bir zaman olgusu işler. Dunkirk filminde de olduğu gibi filmin kurgusu , müziği , oyuncuları her birbiri birbiriyle bir uyum içerisinde bütün oluşturmuş.

Havada uçuşan mermiler , kahramanlık hikayeleri veya kan unsurları içeren savaş filminde görmeye alışık olduğunuz tarzdan şeyler görmeyi beklemeyin. Çünkü bu filmde anlatılmak istenen asıl olay askerlerin korkuları , psikolojileri.




Filmin ismi Dunkirk , Kuzey Fransa’nın bir ucu. İkinci Dünya Savaşı sırasında  İngiliz , Fransa ve Belçikalı askerlerin Nazi ordusu tarafından kuşatıldığı bölge Dunkirk.

Film , İkinci Dünya Savaşı’nın kaderini belirleyen Dunkerque Tahliyesi ile başlıyor. Yüz binlerce İngilizve müttefik askerlerin arkaları deniz olan bir yerde ,  düşman askerlerin saldırısı karşısında çaresiz durumda kalırlar. 

Silahlar , bombalar , ateş ile başlayan film üç farklı yerde geçiyor. İlki karada sıkışıp kalmış askerlerin öyküsü , ikincisi Alman uçaklarını takip eden İngiliz uçakları ve üçüncüsü de ana karadan Dunkirik’e yolculuk yapan vatansever tekneler. Her biri paralel olarak anlatıyor. İlk başta kafa karıştırıcı olsa da filmin son sahnelerinde her şey açıklığa kavuşuyor. :)

Askerlerin çağresizce bekleyişleri , hayatta kalmak için çabalarını izliyorsunuz bir süre. Çok fazla diyaloğun bulunmadığı film bir saat kırk beş dakikalık. Baş rollerin de Mark Rylance , Kenneth Branagh ve Tom Hardy’i bulunuyor.

İzlerken anlamadığımız bir çok nokta oldu , birkaç yerinde Ufuk bana anlattı birkaç yerinde ise internetten bilgi edindik.  Tarih bilginiz yoksa ve tarihi sevmiyorsanız bu filmi de pek seveceğinizi düşünmüyorum.

8 dalda ödül almış olan filmi ; Tarih , savaş ilgisi olan kişiler sevebilir.  
Alışılmışın dışında bir savaş filmi.
İyi seyirler…

Beyaz Perde de Dunkirk Filmi ;http://www.beyazperde.com/filmler/film-240850/
İnstagram : minebasarn
Facebook : Mine Başaran
Mail : minebsrn4@gmail.com




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder