Etiketler

3 Haziran 2018 Pazar

Kendin Yap Geometri Tahtası


İlkokul ve ortaokul matematik öğretiminde çocukların zorladığı konulardan biriside geometri oluyor. Geometri konularının çoğunda aslında günlük hayat örnekleri vermek oldukça kolay. Fakat kimisinde her ne kadar günlük hayat örnekleri verilmiş de olsa somut kavramdan soyut kavrama geçmekte zorlanmalar olabiliyor.
İşte bunun için yapmamız gereken şey o geçişi kolaylıkla öğrencilere kazandırmak. Bunun için hazırlanmış birçok materyal var. Fakat bunları sınıf ortamında her öğrenciye aldırmak zor olabilir. Bunun için o küçük materyallerin büyüklerini kendimiz yapıp , sınıf ortamında öğrencilerle etkileşimi sağlamak.

Bahsettiğim materyal geometri tahtası. Kırtasiyelerde küçük , plastik geometri tahtaları satılıyor. Anne babalar ,çocuklarına bu materyali alıp evde geometri konularında kullanabilirler. Staj uygulamalarında anlattığım konu üzerinden bu materyalin büyüğünü kendim oluşturdum.
Satın alınabilecek geometri tahtası modeli.
Bunu oluşturmanız ihtiyacınız olan malzemeler , tahta ve çivi. 90x90cm boyutunda bir tahta alındı ve üzerinde uzun çivilerden 5 cm araklıklarla çakıldı. Biraz fazla çivi gidiyor , ama bir çok konuda kullanabileceğiniz bir materyal olduğu için değdiğini düşünüyorum. Geriye anlatacağınız konu ile ilgili kullanacağınız ipleri oluşturmak kalıyor. Onlar size kalmış.
Bu materyali temel geometrik kavramlar konusunda ; paralel doğrular , kesişen doğrular , dik kesişen doğrular konularında kullanabilirsiniz. Eş doğru parçası çizme , paralel doğru parçası çizme gibi konularda kullanabilirsiniz. Açılar , kare , dikdörtgen , paralelkenar gibi birçok konuda daha kullanabilirsiniz.

Nasıl kullanacağınız , hangi konuda kullanacağınız sizlere kalmış. Fakat şunu söylemem gerekir ki tahta üzerinde oluşturacağınız bu şekil öğrenci için kalıcı öğrenme sağlamış oluyor. Çünkü günlük hayat örnekleri ile soru üzerinde verilen şekil arasında bağlantı kurmakta öğrenciler zorlanabilir. Bunun için arasındaki bağlantıyı kurabilecek en iyi materyal olduğunu düşünüyorum.
Tüm sınıf düzeylerinde kullanılabilir. Geometri derslerinin vazgeçilmez materyalidir. Her matematik öğretmeninin elinin altında olması gerektiğini düşünüyorum.
Bu yüzden ister plastiğini alın öğrencilerinize verin , isterseniz benim gibi kendiniz uygulayın. Ama ne yapın ne edin bu materyali edinin derim. :)
Her zaman söylediğim gibi öğrenmeyen öğrenci yoktur , öğretemeyen öğretmen vardır.
İyi günler.

Not : Materyal ile ilgili sorularınızı yorumlara bırakabilirsiniz. 

İnstagram : minebasarn
Facebook : Mine Başaran
Mail : minebsrn4@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder