Etiketler

13 Nisan 2020 Pazartesi

Sylvia PLATH - Sırça Fanus




Gerçek hayatı anlatan bir melankolik roman ile karşınızdayım. Bu kitabın yorumlarını ve arka yapısını incelediğimde kitabı okuma istediğim daha da arttı. Çünkü hikaye o kadar gerçek , o kadar içten , o kadar sıcak ki… Eğer bu kitabı okumamışsanız eminim ki yazının sonunda okumak isteyeceksiniz.

Yazarımız Sylvia Plath’nın ilk ve son kitabı Sırça Fanus. ABD’li yazar ve şair olan Sylvia Plath 1932 yılında doğmuş olup 1963 yılında intihar ederek hayatına son vermiştir. İntiharı ise alışılmışlığın dışında ; çocuklarını uyutup onlara kurabiye ve süt bırakarak , odalarının kapılarını kapatır. Kapının kapatması yetmeyip oda gaz girmeyeceğinden emin oluncaya kadar kapıyı bantlar. Sylvia Plath kafasını fırının içerisine sokarak intihar eder. Sizinde içinizde bir şeyler koptu dimi ? Ben okuduğum da aynılarını yaşamıştım.

Sylvia Plath’ın kitabının yayınlanmasından bir ay sonra intiharı gerçekleşmiştir. Bu yüzden kitabı ve hikayesi oldukça ilgi çekmiştir. Kitabının sayfalarında da kendini anlatmaktadır. Yaşadığı süre boyunca ileri derece manik depresif bozukluğu olduğu için çok zorlu süreçler geçirmiştir. Romanında bu anılarında bahseden yazarımız , kadın erkek eşitsizliğine değenir. Bu sebeple İlk Amerika Feminist Roman olarak da değerlendirilir Sırça Fanus.

Kitabın ismi ise erkeklerin yaptığı , kadınların yapamadığı olayları sorgular. Yazarımıza göre kadınların bir fanus içinde yaşadığını , hayatlarının kısıtlandığını vurgular.


Romanın başrolünde Esther Greenwood bulunuyor. New York’da bir dergi de staj yapan genç bir kızdır Esther. Kendisi gibi staj yapan o iki kızla birlikte bir otelde kalan Esther , yeni arkadaşlar kurmaya başlamışlardır.  Arkadaşlarında Doreen ile bir gece dışarı çıkar ve istenmeyen olaylar yaşar. Evine döndüğünde ise çok çalıştığı , hayatını bağladığı yazarlık kursuna kabul edilmediğini öğrenir. İşte o andan itibaren kendi fanusa kapanmış gibi hisseder.

1 ay boyunca hiçbir şey okuyamaz , yazamaz ve uyuyamaz. Sonunda annesi Esther’i  bir psikoloğa götürmeye ikna eder ve akıl hastenesine yönlendirilir. Esther için zor günler gelmiştir. Şok tedavileri , intihar girişimleri derken hayatı iyice kötüleşmiştir. Esther’in yaşadıkları tüm ayrıntıları kitabın sayfalarında.
Eğer gerçek hayat , sürükleyici , akıcı bir roman istiyorsanız hiç düşünmeden bu kitabı listenize ekleyebilirsiniz.  Beni derinden etkileyen ve düşündüren bir kitap oldu. Kitabın bitmesine üzüldüğüm bile oldu.
Tek kelime ile harikaydı…
Sizler okudunuz mu ? Okumayı düşünüyor musunuz ?
Keyifli Okumalar…


 İnstagram : minebasarn
Facebook : Mine Başaran
Mail : minebsrn4@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder