Etiketler

2 Nisan 2020 Perşembe

Michael MORPURGO - Ay’a Kulak Ver



Yaşanmış bir hikayeden ele alınmış bir kitaptan bahsedeceğim.
Öncelikle şunu söylemeliyim ki bu kitap beni çok derinden etkiledi. Hikayesi oldukça sürükleyici , sizi içine çeken heyecanla , merakla sonunun gelmesini istediğiniz ama muhteşem büyüsüyle hiç bitmesini istemediğiniz bir kitap. Sanırım anlatabileceğin en iyi şekilde anlattım. :)

İngiltere’nin Bhryer adasında yaşayan Alfie, babasıyla balığa çıktığı o gün yara bere içinde bir kız çocuğu bulur. Adını bile söyleyemeyecek durumda olan bu kız nereden gelmiştir? Kimdir? Bir Alman casusu mu? Hayalet mi? Yoksa bir denizkızı mı? Tüm bu soruların yanıtları, New York’tan İngiltere’ye doğru yol alırken Alman denizaltısı tarafından batırılan dev transatlantik Lusitania’nın  hikayesinde gizli. Kayıp kız Lucy , konuşamıyor hatta uzun bir süre yaşamak için direniyor. Alfie ve ailesinin Lucy’i kurtarması ise bir anda her şey değişiyor.

Kitap tek düze bir anlatımı içermiyor. Ara ara Lucy’nin kendi dilinden eski yaşadıkları , ara ara Doktor Crow’nun günlükleri ve bazen de okul müdürü Bay Beagley’in okul kayıt defterine yer veriliyor. Ne zaman acaba şöyle olabilir mi dediğiniz de kitap anında size cevap verebiliyor.

15 yaş ve üstü içinde okumaya uygun bir kitap olduğunu düşünüyorum. Daha alt yaş grubundaki çocukların okumakta zorlanacakları ve savaş konulu birkaç yeri anlamakta güçlük çekeceklerini düşünüyorum. Bu nedenle lise dönemindeki bir çocuk için oldukça uygun bir kitap.

Savaş gibi bir konunun işlendiği bu kitapta bir çocuğun hayatta kalma mücadelesine tanık oluyorsunuz. Yazarımız konuyu incitmeden anlatmakta çok başarılı olmuş. Kitabın başlığını ise kitabı okuyunca ne kadar anlamlı olduğunu anlayacaksınız. Orasını sizlere bırakıyorum. :)

Küçük bir kızın bir ayıcık , bir battaniye , bir piyano ve bir plak ile hayatının nasıl değiştiğine inanamıyorsunuz…
Muhteşem bir kitap…
Tek söyleyeceğim okumalısınız…
Keyifli Okumalar…


 İnstagram : minebasarn
Facebook : Mine Başaran
Mail : minebsrn4@gmail.com




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder