Etiketler

14 Mayıs 2020 Perşembe

Andrew CLEMENTS - Karne Oyunu



Bir öğretmen olarak kendimi sorgulayarak okuduğum bir kitaptan bahsedeceğim. Uzun zamandır çocuk kitapları okuyorum. İçlerinde inanılmaz derecede sevdiklerim oluyor. İşte bu kitapta onlardan biri.

Çocuk kitapları benim için hem çocuk eğitiminde hem de yaşamı algılamaya çalışırken bambaşka açılardan bakmama yardımcı oluyor , içim seviçle , umutla doluyor. Yüzümü gülümsetiyor , heyecanlandırıyor ve yeni fikirler üretmeme yardımcı oluyor.

Kitabımıza gelecek olursak not sistemine karşı çıkan Nora’nın hikayesi. Nora , gösteri yapmayı sevmeyen , arkadaşlarından farklı olmak istemeyen beşinci sınıf öğrencisi. Nora , o kadar zeki bir öğrenci ki aslında anasınıfında okumayı söküyor , İspanyolca öğreniyor. Fakat bunu kimse fark etmiyor , çünkü Nora fark edilmek istemiyor.
Çocukları gözlemleyip taklit ederken Stephen ile iyi arkadaş olacağına karar veriyor. Anasınıfından beşinci sınıfa kadar devam eden bu arkadaşlık ortaklığa dönüşüyor. Nora , notun her şey olmadığını göstermek için tüm sınavlarından sıfır alıyor. Ailesine , öğretmenlerine  ve kendisine meydan okuyor.

Aslında her birimiz okul yıllarımızın da Nora’nın yapmak istediğini yapmak istemişizdir. Sınavlara isyan ettiğimiz , sınav olmak istemediğimiz bir çok anımız olmuştur. Bizler bunu hiçbir zaman söyleyemedik , oysa ki Nora tüm cesareti ile sınavların hiçbir anlamı olmadığını bizlere gösteriyor.

Bir çok öğretmenin , anne-babanın bu kitabı okuması , Nora’ya kulak vermesi gerekiyor…  Öğrencileri haklarını aramaya, eğitmenleri ve velileri de biraz daha açık fikirli olmaya davet ediyor. Eğitim sistemimizin karmaşasında bunun hiç de kolay olmadığını hepimiz biliyoruz tabii, ama diyorum ya insana cesaret veriyor bu hikayeler. Bu nedenle nefisler zaten. Eyleme geçmekten korkmamamız gerektiğini söylüyor bize.

Çocuk kitaplarını küçümseyen kesimler oluyor her zaman. Fakat ne var ki çocuk kitapları tüm gerçeği ile ortaya yansıtılıyor. Satır araları muazzam bilgilerle dolu oluyor. Bu nedenle çocuk kitapları okumaya devam edeceğim.

Notlara göre öğrencileri yargılamamız gerektiği ve onları; iyi, kötü, zeki vs şeklinde ayırmamız gerektiğini bize güzel bir şekilde anlatan bu kitabı okuyun, okutun derim.
Keyifli Okumalar…


 İnstagram : minebasarn
Facebook : Mine Başaran
Mail : minebsrn4@gmail.com






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder