Etiketler

19 Temmuz 2020 Pazar

Esaretin Bedeli



Bir hapishanede geçen dostluk hikayesi…

Filmin yönetmen koltuğunda Frank Darabont, yapımcı koltuğunda ise Niki Marvin bulunuyor. Oyuncular ise Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, Clancy Brown, William Sadler, Gill Bellows, James Whitmore isimleri bulunuyor. Evet isimlerden de anlayacağınız gibi filmde hiç kadın oyuncu bulunmuyor. :) 142 dakikalık film tarihin başyapıtları arasında bulunuyor.

1994 yılında yayınlanan film , o dönem de büyük bir zarara uğramış ve başarısız olmuş. Fakat zaman içerisinde büyük ilgi gören film , “Tüm zamanların en iyi filmi” olarak geçiyor. Birçok farklı dilde çekilmiş olan film günümüzde oldukça ilgi çekiyor. Stephen King’in Different Seasons adlı kitabından uyarlanmış bir hikayesi bulunuyor.


Filmin ilk 25 dakikasında karakterler tanıtılıyor  , onların gidecekleri yönü ,hedefler ve gelişmeler ortalarda anlatılıyorken , son bölümünde ise hızlanan filmi heyecanla izliyorsunuz. 


Andy ve Red adlı iki mahkumun parmaklıklar ardındaki hikayesini konu alıyor. Andy , genç ve başarılı bir bankerdir. Karısını ve karısının sevgilisi öldürmek ile suçlanan Andy yargılanır ve ömür boyu hapis cezası alır. Shawsank Hapishanesi ise her hapishanede olduğu gibi her türlü dayak , işkence , tecavüz gibi durumların yaşandığı bir hapishanedir. Fakat ne var ki Andy her şeye rağmen hayata bağlı kalmayı başarmıştır. Andy’nin bu duruşu diğer mahkumları da etkilemiştir ve tüm çevresine umut olmuştur. Özgür bir yaşamının olacağına inanır ve bu inancını arkadaşı Red ile paylaşacaktır.


Andy ve Red’in  hapishane günlerini anlatan bu film yavaş ilerlese de güzel bir hikayeye sahip. Gerçek bir hikayeden esinlenerek kurgulanıdığını söylemeliyim. Orijinal hikayede yer alan Red karakteri normalde kızıl saçlı bir İrlandalıdır.  Lakabının Red olması da bu yüzdendir.


Ülkemizde ise bir dönemde “Umudun ve Dostluğu Hikayesi” adı ile tiyatrosu çekilmiştir. Oyuncuları arasında ise  Kerem Alışık ve Kaan Taşaner bulunuyor.

Bu harika yapıt olan Esaretin Bedeli filmini izlemekte biz geç kaldık. Siz geç kalmayın ve izlemeye koyulun. Eğer izledik diyorsanız da yorumlarda buluşalım…
İyi Seyirler…



Esaretin Bedeli Film Fragmanı ; https://www.youtube.com/watch?v=K_tLp7T6U1c
Beyaz Perde de Esaretin Bedeli  Filmi ;http://www.beyazperde.com/filmler/film-11736/
Sinemalar da Esaretin Bedeli  Filmi ;https://www.sinemalar.com/film/638/esaretin-bedeli

İnstagram : minebasarn
Facebook : Mine Başaran
Mail : minebsrn4@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder