Etiketler

10 Temmuz 2020 Cuma

Rob BUYEA – Sınıftan Yükselen Sesler



Öğrencilerin hayatını değiştiren, onları dayanışma ruhuyla tanıştıran, birbirlerine anlayışlı olmayı öğreten bir öğretmenin hikâyesi… Bay Terupt adındaki bu öğretmen, öğrencilerinin alışık olmadığı yöntemlerle dersleri sevdirirken birbirinden farklı mizaçtaki yedi öğrencinin kendilerini ve arkadaşlarını daha yakından tanımasını sağlıyor.

5. sınıfa yeni geçmiş öğrencilerden Peter, Alexia, Jessica, Luke, Jeffrey, Danielle ve Anna'nın dilinden anlatılan kitapta sınıfa Bay Terupt adlı yeni bir öğretmen geliyor.

  • Peter, sınıfın yaramazı, ele avuca sığmayanı.
  • Jessica, okulun yenisi, tanımak ve kendini ifade etmek zorunda
  • Luke, araştırmayı seven, meraklı
  • Alexia, şımarık ve lider ruhlu, popüler olmayı seven
  • Jeffrey, okulu sevmeyen, her şeye karşı şüpheci , arkadaş ilişkisi kötü
  • Danielle, fiziksel görünümünden dolayı rahatsızlık duyduğu için kabul görmek istiyor
  • Anna, çekingen, fark edilmek istemiyor


Bay Terupt çok değişik projeler yaparak hepsinin daha fazla  bilgi sahibi olmasını sağlıyor. Bu projelerden birinde çocukları engelli çocukların olduğu sınıfa gönderiyor ve hepsi sonradan birbirlerine alışıyor ve sevmeye başlıyorlar. Bu sıradışı, empatik, espirili, gözlemci, duygusal ve yardımsever öğretmeni herkes çok seviyor.Ama her zaman mutlu olunacak diye bir kural yok çünkü bu gerçek hayattan şeyler anlatan bir roman.Bay Terupt bir kaza geçiriyor! Bu kazanın sizi de üzeceğini düşünüyorum. Snow Hill 5. sınıf öğrencileri ve Bay Terupt'un başından geçen maceraları eminim siz de okumak isteyeceksiniz...

Etkileyici ve akıcı bir kitap , insanı içine çekiyor. Bu kitap aslında bir öğretmenin bizim ve diğer çocukların hayatını nasıl değiştirebileceğini anlatıyor. Bir diğer önemli noktada kitabın yazım tekniği ; sırasıyla her çocuğun ağzından olaylar akışa göre anlatılıyor. Tıpkı bir belgesel filmde aynı anı birkaç kamerayla farklı açılardan ekrana yansıtılması gibi. Bu özellik okura olaylara farklı açılardan bakmanın önemini hatırlatıyor.

“Sınıftan Yükselen Sesler”, Rob Buyae’nın ilk romanı. Bir ilk roman için hayli başarılı bir iş ortaya koyduğunu söyleyebilirim. Yazarın böyle gerçek çocuklar yaratmasının sebebi belki de vaktiyle bir okulda öğretmenlik yapmış olmasıdır. Web sitesinde kitaptaki karakterlerin gerçek olup olmadığı sorusuna “Altı yıllık ilkokul öğretmenliğinden sonra, eski öğrencilerimin kimi özellikleri hayal gücümle birleşti ve Bay Terupt’ın sınıfındaki yedi öğrenciyi oluşturdu,” yanıtını vermiş.

“Sınıftan Yükselen Sesler” kitabı seri olup , devamı niteliğinde iki kitabı daha bulunmaktadır ; Elvadan Öğretmenim ve Bizimle Kal Öğretmenim. 10 yaş üzerindeki tüm çocuklar ve yetişkinler bu kitabı okumalı…


Öğretmenin bir çocuğun hayatında ne kadar önemli olduğunun güzel bir örneğidir Sınıftan Yükselen Sesler.
Keyifli Okumalar…


 İnstagram : minebasarn
Facebook : Mine Başaran
Mail : minebsrn4@gmail.com







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder