Etiketler

11 Ağustos 2018 Cumartesi

All Is Lost –Sona Doğru

İsmini , yaşını , ailesini , nereye gittiğini ve nereden geldiğini bilmediğimiz bir adamın hayatta kalma mücadelesini ele alan bir film Sona Doğru.

J.C. Chandor tarafından yazılıp yönetilen filmin baş rolünde Robert Red Ford bulunuyor. Film sessiz ve tek bir kişi ile ilerleyen bir film. Normalde sessiz filmleri pek sevmesem de bu filmde sonu merakla bekledim.

Ufuk ile birlikte uzun zamandır denizciliğe olan ilgisi sayesinde denizcilik filmleri izlemeye çok alıştığımızı söylemiştim. Neredeyse hepsini izlemeye çalışıyoruz ve her birinde ayrı heyecana kapılıyoruz. İşte buda onlardan biri.

Hint okyanusun ortasında tek başına yelkenlisi yolculuğa çıkmış yaşlı bir adam görüyoruz. Adam uykusundan bir uyanır ki teknesi su almaya başlamış. 12 metrelik tekne , başıboş dolaşan bir konteynera çarpar ve tekne oradan su almaya başlar. Adam kısa süre içerisinde teknesini tamir etmiş olsa da bir fırtına ile tekne yine zarar görür ve bu kez adam farklı yollar aramaya başlar.

Telsiz , radyo ve navigasyon ekipmanlarını kaybetmiştir ve kendini vahşi bir fırtınanın içerisinde bulur. Tecrübeli denizcilik bilgisi olan bu adam hayatta kalacağına inanmıştır. Dalgaların seslerine göre plan yapar ve yapının geçen bir geminin onu kurtarması için dualar etmeye başlar.

Ne var ki bu direniş zannettiği kadar kolay değildir. Lastik bir botun içerisinde , susuzluk , açlık ve en önemlisi de köpek balıkları ile savaşmak zorundadır.  Oldukça zor geçen 8 gün onu beklemektedir. Sonunda ise kurtulur mu ?işte onu izleyin ve görün derim.

2013 yapımı olan film aksiyon , macera , dram filmi. Sadece bir kişiden oluşan oyuncu kadrosu ve hiçbir bilgi edinemediğimiz bu filmde hiç diyalog yok.  Fakat diyalog olmaması sizi korkutmasın. Film sizi içine öyle bir alıyor ki vay be dememek elde değil. Hatta hayatta kalma mücadelesini izlerken sizlere birkaç bir şey öğretmiyor da değil.

Film yönetmenine göre aslında bu film bir yelkenlisini yolculuğu değil de batışını anlatıyor. Belki insanlarda tekneler gibi hasar görür , su alır ve batar. İşte insanı bir çok yönden düşündüren bir sessiz film.

Hayatta karşımıza ne çıkarsa çıktın her zaman çözümü olduğunu hatırlatan harika bir hikaye.
Filmin orijinal adının çevirisi ise Her şey Yok Oldu …
Bence zaman ayırıp bu filmi izlemelisiniz.

İyi seyirler…

All Is Lost Film Fragmanı ; https://www.youtube.com/watch?v=SC79kp6yvv0
Beyaz Perde de All Is Lost Filmi ;http://www.beyazperde.com/filmler/film-200956/
Sinemalar da  All Is Lost Filmi ;https://www.sinemalar.com/film/194025/all-is-lost

İnstagram : minebasarn
Facebook : Mine Başaran
Mail : minebsrn4@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder