Etiketler

12 Mart 2018 Pazartesi

Origami Nedir ? - Origami Yapalım



Okul döneminde pek fazla kitap okumaya zaman ayıramadığım için sizlerle kitap yorumlarını yazılarına bir süre ara vereceğiz. Her pazartesi paylaştığım kitap yorumu yazıları yerine ne yapabilirim diye düşünürken aklıma origami geldi. Bu hafta origaminin ne olduğu , nereden geldiği bilgilerini verdikten sonra basitten karmaşığa doğru sizlerle origami yapmayı düşündüm.
2 sene önce tanıştığım origami ile matematik öğretiminde de işe yaradığını , çocuklar için de çok yararlı bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Origami kursu verdiğim dönemlerde kurs sırasında öğrenciler origami ile kafalarını dağıtıp , hayallere dalarken onlar fark etmeden matematik dersinden birkaç kavrama değiniyorduk. Matematik sevmeyen öğrencilerim origami sayesinde matematikle ilgilenmeye başladıklarını fark ettiğim de ise hissettiğim mutluluğu hiç bir şeye değişmem.

Aslında bende origami kursunu falan gidip origami öğrenmedim.İnternetten , edindiğim kitaplar ile origami öğrettim. Yani origami çokta zor bir şey değil. Bende bundan sonra her pazartesi sizlere farklı origami paylaşımları yapacağım. Bu paylaşımlar resimli ve ayrınlıtı bir şekilde olacak. Sizler yine anlamadığınız yerler de bana sorabilirsiniz tabi ki. :)

Peki origami nedir ?Origami ,  Japoncada katlamak anlamına gelen “oru” ve kağıt anlamına gelen “kami”kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Origami , kağıt katlama sanatıdır. Origami , sadece kağıt kullanarak yani makas ve yapıştırıcı kullanmadan yapılabileceği gibi makas ve yapıştırıcı kullanılarakta yapılabilir. Fakat basit düzeyde olan origamilerin bir çoğu sadece kağıt katlama yöntemi ile yapılmaktadır.

Origami eğitiminde birçok alanda destekleyici bir materyal olarak kullanılabilir. Mesela uzamsal zekayı geliştirme , psikomotor becerilerin kazandırılması ve ilişkilendirme yapabilme yeteneğini geliştirmek gibi.  Aynı zaman da matematik öğretiminde daha ilgi çekici , zevkli  ve dinamik bir sürek olmasına katkı sağlamaktadır. Kısacası origami görsel , işitsel ve kinetiksel bir aktivite olduğundan eğitimde kullanılmaya uygun bir etkinliktir.

Origaminin tarihçesine baktığımızda ise , başlangıç tarihi kesin olarak bilinmese de kağıdı icat eden Çinliler tarafından yapılmaya başladığı söyleniyor. Japonyaya Budist rahipler tarafından getirildiği düşünülen origami , burada gelişmeye devam etmiş ve adını burada almıştır. İlk zamanlarda kağıdın pahalı olmasından dolayı sadece zenginlerin yaptığı bir etkinlik olsa da 17. Yüzyıldan sonra halk arasında eğlence şekilini almış ve gelişmeye devam etmiştir. 1900 yıllarında itibaren de okullarda öğretilmeye başlanılmıştır.

3 çeşit origami vardır.
  •      Klasik Origami : Tek bir kağıdın katlanması ile yapılır.
  •       Modüler Origami : Diğer bir adı parçalı origamidir. Birbirine benzeyen parçaların birleştirilmesiyle oluşturulur.
  •      Islak Origami : Kağıda şekil vermek kuruyken oldukça zordur. Islatılan kağıt daha kolay şekil alır ve daha doğal şekiller elde edilir.

Günümüzde ise çeşitli origami çeşitleri çıkmıştır. Mimari origami , Krigami(kağıt kesme sanatı) ve pop-uporigami.

Benim ilk yapacağım origamiler klasik origamiler olacak. Basitten karmaşığa doğru her hafta yeni bir paylaşım yapacağım sizlerle. Bunları yapmanız için tek ihtiyacınız olan şey elişi kağıdı olacak. Sizler isterseniz kartonda kullanabilirsiniz.

Çocuğunuz veya öğrencileriniz ile yapabileceğiniz hatta hiç biri yoksa kendiniz bile yaparken zevk alacağınız origami paylaşımları ile haftaya görüşmek üzere. :)
Umarım origami ile ilgili yeterince bilgi verebilmişimdir. :)
Hafta Köpek Origami yapacağız, elişi kağıtlarınız hazır olsun. :)

İnstagram : minebasarn
Facebook : Mine Başaran
Mail : minebsrn4@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder