Etiketler

20 Haziran 2020 Cumartesi

The Spy


Netflix’in gerçek hayattan uyarlanan mini dizilerini merakla izlemeye devam ediyorum. Bu kez bir casusluk hikayesini ekranlara yansıtan başarılı bir dizi The Spy.

The Spy; Mossad adına Suriye’de çalışan casus Eli Cohen’in gerçek hayatına ve 1960'lı yılların başında İsrail istihbarat teşkilatının tüm işleyişine odaklanıyor. Eli Cohen, önce İsrail’in Mısır’da kurduğu casus ağına katılmış ancak bu ağ 1954 yılında Mısır tarafından ortaya çıkarılmıştır. Ardından 1956 yılında yaşanan Süveyş Krizi sonrası Cohen, İsrail’e yerleşmiş ve askeri istihbarata girmek istemiş fakat kabul edilmemiştir. Sonrasında dosya memuru olarak bir sigorta şirketinde işe başlamıştır. Yıl 1960 olduğunda ise Eli Cohen Mossad tarafından ajan olarak işe alınmıştır. Mossad’a katılma süreci ve yaşananlar öyle inanılmaz ki, The Spy dizisi de tam olarak sonrasında yaşananları ele alıyor.

Eli Cohen, 6 aylık casusluk eğitiminin ardından Kemal Amin Thabet adına hazırlanan Suriyeli bir iş adamı kimliğiyle yeni hayatına başladı. Arjantin’de kendisini zengin bir iş adamı olarak tanıtan Kemal Amin Thabet (Eli Cohen), burada yaşayan Suriyelilerin arasına girmesi ve Suriye siyasetinin önemli isimlerine erişmesi amaçlanmıştı. Bu dönemde çok ciddi bir çevre edinen Thabet, Suriye siyasetinde yer alan önemli adamlardan aldığı referans mektuplarıyla 1962 yılında Şam’a yerleşti. Şam’da ekonomi ve siyaset dünyasından isimlerle çok hızlı bağlantılar kurmayı başaran Thabet, üst düzey Suriyelilerden kritik bilgiler toplamayı başardı.  İlerleyen bölümlerde ise hayatının nasıl tehlikeye girdiğini ve neler yaptığını izlemeye devam ediyorsunuz.

Dizinin hem senarist hem de yönetmen koltuğunda İsrailli yönetmen Gideon Raff oturuyor. İsrail’in en meşhur ajanı Eli Cohen rolünde ise Sasha Baron Cohen bulunuyor. Senaryosu özellikle 1970 yılında piyasaya sürülen Uri Dan ve Yeshayahu Ben Porat (L’espion Qui Venait D’Israel) kitabından ve gerçek hayatta yaşananlara dayanarak senaryolaştırılmıştır.

Dizinin oyuncu kadrosunda Sacha Baron Cohen’e Noah Emmerich, Hadar Ratzon Rotem, Waleed Zuaiter, Alexander Siddig, Yael Eitan ve Nassim Si Ahmed eşlik ediyor.

Tüyler ürpertecek bu gerçek hikaye dizi casusluk serüvenine başlamasından idamına kadar olan dönemi başarılı bir şekilde bizlere yansıtıyor.  6 bölümlük dizi bizi 6 yıllık casusluk serüvenine sürüklüyor.

Kimi zaman yavaş yavaş ilerleyen bir dizi olsa da ekranlara bağlıyor.
İyi Seyirler…



Youtube'de The Spy : https://www.youtube.com/watch?v=5UijUOy0MmE


 İnstagram : minebasarn
Facebook : Mine Başaran
Mail : minebsrn4@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder