Etiketler

3 Haziran 2020 Çarşamba

Kelebeğin Rüyası



“Günün birinde ermiş, rüyasında kelebek olduğunu görmüş. Uyandığında kafası karışmış. Kendi kendine şöyle demiş: ‘Ben mi rüyamda kelebek olduğumu gördüm yoksa kelebek mi rüyasında ben olduğunu gördü?”

Bir şiir gibi başlayıp , güzel bir kitap gibi biten içimi burkan bir film oldu…
2013 yılında vizyona giren filmi , vizyonda izleme fırsatım olmamıştı. Netflix’e düştüğünde izlemeye koyulduk. Keşke daha önceden izleseydim dediğim bir film oldu. Çok duygusal , bir o kadar da mutluluk veren gerçek hayattan uyarlanan etkileyici bir film olmuş.
Şiiri seven biri değilim fakat filmde geçen şiirler , mısralar insanı derinden etkileyen ve düşündüren cümlelerdi.



Film 1930 yıllarında Zonguldak’ta geçmektedir. Behçet , edebiyat öğretmeni ; şiir yazmaktadır. Behçet Necatigil’in iki öğrencisi Rüştü Onur  ve Muzaffer Tayyip’in hayalleri şair olmaktır. Şair olma çalışmalarında , ulusal dergilere şiirlerini gönderirler ve çok çalışırlar. Aynı zaman da her ikisi de verem hastalığı ile savaşmaktadır. Şehre gelen yeni kız, gören herkes tarafından beğenilir. İki arkadaş da bunlardan bazılarıdır. İkisi de kıza şiir yazarak verirler , kız hangisini beğenirse o kişi kazanan olacaktır.

Film , ikinci dünya savaşı döneminin zorluklarını ; sağlık sıkıntıları , ekonomik sorunları , eğitim seviyelerini , siyasi baskılar gibi bir çok etkeni seyirciye yansıtıyor. Biraz aşk , biraz arkadaşlık , biraz zorlukların getirdiği mücadeleyi bir arada harmanlayarak bize sergileyen bir film olmuş.

Türk sineması için oldukça başarılı olan film , Yılmaz Erdoğan yönetmenliğinde. Tüm konulardan yüzeysel olarak bahsedilerek , muhteşem bir film ortaya çıkmış. Oyuncular kadrosuna baktığımızda ise inanılmaz başarılı isimleri görüyoruz ; Kıvanç Tatlıtuğ , Mert Fırat , Belçim Bilgin , Taner Birsel , Ahmet Mümtaz Taylan gibi usta isimler yer alıyor.

Filmin ne ara bittiğini açıkçası hiç anlamadık.1 saat  50 dakikalık filme çok severek izledik. Oyunculuklar , konusu , sahneler , şiirler , verilen mesajlar her noktası ile ayrı güzeldi.
Tekrar tekrar izlemek istediğim filmlerin arasında yer alıyor.
İyi Seyirler…

Kelebeğin Rüyası Film Fragmanı ; https://www.youtube.com/watch?v=pHLfMAixeQw
Beyaz Perde de Kelebeğin Rüyası  Filmi ;http://www.beyazperde.com/filmler/film-213533/
Sinemalar da Kelebeğin Rüyası  Filmi ;https://www.sinemalar.com/film/193375/kelebegin-ruyasi


İnstagram : minebasarn
Facebook : Mine Başaran
Mail : minebsrn4@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder